مرتضی مهرابی

سئو چیست؟

جلسه 2

در این پست که دارای ویدیو است به زبان ساده سئو را تعریف کرده ایم تا به طور کامل با کاربردهای آن آشنا شوید. SEO بزرگترین و پردرآمد ترین کانال بازاریابی می باشد.

  • هاست دانلود
عنوان ها

توی این جلسه از آموزش سئو، قراره به شما بگیم اصلا سئو یعنی چی؟ به چه دلیلی باید وارد دنیای سئو بشیم؟ با موتورهای جستجوگر آشنا می شیم و اینکه اصلا چرا سرچ انجین ها به وجود اومدن و چه خدماتی به ما ارائه می دن؟ تفاوت SEO با کمپین های PPC و برخی نکات مهم دیگه رو خواهیم گفت. در ادامه به توضیح تک تک این موارد می پردازیم.


سئو سایت حرفه ای

سئو چیست و چگونه کار میکند؟

سوال اصلی اینه که سئو چیه؟ برای تعریف سئو، ابتدا باید موتورهای جستجوگر رو تعریف کنیم. چون SEO مخفف Search Engine Optimization (بهینه سازی موتورهای جستجو) هست؛ ما می خوایم یه چیزی رو بهینه سازی کنیم و اون هم موتورهای جستجوگر هستند و بعد از اینکه با موتورهای جستجوگر آشنا شدیم، به جواب این سوال که سئو چیست و چه اهمیتی دارد می پردازیم. ولی برای آماده سازی ذهن تان و اینکه به صورت کلی بدانید سئو چیست و چه کاربردی دارد باید بگوییم:

سئو علم و مجموعه فعالیت هایی می باشد که سایت شما را در رتبه های برتر موتورهای جستجو (مانند گوگل، بینگ و …) قرار می دهد تا کاربران در هنگام جستجو به سایت شما برسند. سئو منبع عظیم مشتریان احتمالی می باشد که نرخ بازگشت سرمایه (ROI) به شدت بالایی را نسبت به سایز کانال های بازاریابی در طولانی مدت دارد.

مثال:

فرض کنید یک مغازه کیف و کفش دارید و سایت خود را به خوبی سئو کرده اید، در این حالت اگر کاربر در گوگل عبارت “خرید کیف چرمی” را در گوگل جستجو کند سایت شما به کاربر نمایش داده می شود و کاربر از این کانال وارد سایت شما می شود و بعد از طی مراحل قیف فروش خرید خود را از شما انجام می دهد.

در سئو کاربر میداند چه میخواهد به همین دلیل شدیدا به خرید و انجام عمل مورد نظر نزدیک است، قدرت سئو را دست گم نگیرید.

همانطور که در بالا اشاره کردیم، برای اینکه به جواب سئو چیست به زبان ساده برسیم، باید با موتورهای جستجو آشنا شوید.

چرا موتورهای جستجو به وجود آمدند؟

خب در ادامه تعریف سئو چیست به موتورهای جستجو بر می گردیم؛ در زمانی که تعداد سایت ها در سطح اینترنت بیشتر شد، کاربرها عبارات متفاوتی رو جستجو میکردند؛ مثلاً فردی برای خرید کفش، به دنبال سایت هایی می گشت که کفش می فروشند و یا فردی جهت دریافت اطلاعات خبری، دنبال سایت های متنوعی می گشت که در موضوع مدنظر (مثلاً “قیمت دلار”) اخباری نوشته باشند؛ بنابراین به دنبال سایت های متنوعی بودند تا با مشاهده و فیلتر آنها نیازشان را رفع کنند.

بنابراین لزوم وجود یک سایت واسط جهت لیست کردن سایت ها بیش از پیش احساس می شد.سایتی که بر اساس نیاز کاربران، بهترین سایت ها را نمایش دهد.

“یعنی مثلاً فردی که سرچ می کنه “خرید کفش”، سایت هایی که کفش می فروشن رو بیاد به کاربر نشون بده؛ با توجه به نیاز کاربر! (این کلمه “نیاز کاربر” رو تو ذهن تون حک کنین؛ از همین ب بسم الله تا به انتهای دوره، ما با این نیاز کاربر کار داریم)”.

توجه به نیاز کاربر در سئو

“نیاز کاربر” یک کلید طلایی برای ما و تمامی سرچ انجین ها (موتورهای جستجوگر) هستش؛ موتورهای جستجو هدف شون اینه بهترین نتیجه رو به کاربرانش نشون بدن! چرا؟ چون در نهایت قراره نیاز کاربران برطرف بشه! هدف کاربر از سرچ کردن چیه؟ کاربر سرچ می کنه که نیازش برطرف بشه؛ سرچ می کنه که جواب سوالش رو بگیره و… بنابراین یک نیازی داره که باید برطرف بشه!

بنابراین سرچ انجین ها (موتورهای جستجوگر) به این شکل به وجود اومدن. بریم سراغ ادامه جواب سوال سئو سازی چیست؟

تعریف سئو (SEO) برای دانشجویان

اگر به عنوان یک دانشجو می خواهید بدانید منظور از سئو چیست؟ باید گفت که تمامی کارهایی که برای دستیابی به رتبه های برتر موتورهای جستجو انجام می شود باید در فرایند سئو انجام شود و باید زیر نظر شما انجام شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم. شما به عنوان یک دانشجو باید بدانید که سئو ناگفته هایی دارد که با تلاش و سعی و خطا باید آنها را کشف کنید تا بتوانید در بازار حرفی برای گفتن داشته باشید.

در ادامه به بررسی تئوریک و ریشه ای سئو سایت چیست می پردازیم.

seo چیست و مخفف چه کلماتی است؟

seo یعنی چه؟ سئو از سه حرف

  • S مخفف Search
  • E مخفف Engine
  • O مخفف Optimization

تشکیل شده است؛ اگر بخواهیم با توجه به معنی لغوی به سوال سئو یعنی چه پاسخ دهیم باید بگوییم که سئو “بهینه سازی موتورهای جستجو” می باشد، به عبارتی ما سایتمان را به شکلی بهینه سازی می کنیم تا در نتایج برتر گوگل (و سایر موتورهای جستجو) نمایش داده شود. در ادامه پس از اینکه متوجه شدیم سئو به چه معناست به بررسی مراحل سئو خواهیم پرداخت.

سعو یا سیو یا اس ای او یا سئو چیست و چه فرقی دارند؟

درست ترین عبارت برای برگرداندن SEO به فارسی اس ای او می باشد اما از همان ابتدا بین سئوکاران و برخی کارفرمایان سئو جا افتاده است که عبارت نادرستی هم نمی باشد. از طرفی به دلیل عدم پشتیبانی کیبورد های موبایل از واژه “ئ” عبارت های سعو سایت و سیو سایت هم توسط کارفرمایان و گاها متخصصین این حوزه جستجو می شود.

سئو فرصتی طلایی برای کسب و کارها

در این میان، یک فرصتی به وجود اومد که بیزینس ها بتونن ازش استفاده کنن! مثلاً وقتی شخصی “خرید کفش” رو سرچ می کنه، اون سایتی که روی لینک یک اون موتور جستجو (حالا ما اینجا می گیم گوگل؛ هر موتور جستجوی دیگه ای می تونه باشه؛ بینگ، یاندکس، یاهو و…) قرار می گیره، کاربر خیلی بیشتر روش کلیک می کنه؛ پس خیلی بیشتر با خدماتش آشنا می شه و احتمال خرید شدیداً بالاتر می ره.

تبلیغات سنتی و تبلیغات مدرن

ما یک تبلیغات سنتی داریم، که افراد تبلیغات محلی انجام می‌دادند، در سطح شهر بنر می زدن، تراکت پخش می‌کردن و… و در مقابل یک تبلیغات مدرن داریم مثل همین SEO، که یک کسب و کار در موتور جستجو به رتبه های برتر می رسه و به حجم عظیمی از کاربرها دست پیدا می کنه؛ کاربرهایی که به هدف نزدیک اند! کاربری که “خرید کفش” رو سرچ می کنه و می خواد کفش بخره، کانورژن ریت (نرخ تبدیل) به شدت بالایی داره؛ به خرید نزدیک تره و در واقع احتمال اینکه خرید کنه خیلی بیشتر هستش.

موتور جستجوی گوگل

چرا گوگل (Google)؟

در جواب این سوال که سئو در گوگل چیست و چرا باید برای گوگل سایت مان را سئو کنیم؟ باید گفت که برای یک Business Owner، یک فردی که بیزینسی داره و می خواد توی رنک یک قرار بگیره و فروش خودش رو بیشتر کنه، به یک موتور جستجویی با کاربران بالا و محبوب نیازه؛ که گوگل خب طبیعتاً بهترین سرچ انجین دنیا هستش چرا که بیشترین تعداد کاربرها رو داره و الگوریتم ها و معیارهای رنکینگش به شدت فوق العاده ست و واقعاً سایت هایی که لایق اون جایگاه هستند، (نه در ۱۰۰% مواقع، ولی در اکثر مواقع) واقعا رنک یک رو می گیرند و با همان نتایج برتر نیاز کاربر برطرف می شه؛ خب کاربر هم به دنبال اینه که بهترین نتیجه رو ببینه و نیازش برطرف بشه؛ گوگل هم باتوجه به خدماتی که ارائه می ده و نتایج خوبی که به کاربران نشون می ده، بیشترین کاربرها رو داره و پر بازده ترین کانال بازاریابی هستش.

پس برای بیزینس اونرها این تارگت (هدف) هست که بیان تو رتبه های برتر موتورهای جستجوگر (مثل گوگل) قرار بگیرند تا بتونند فروش خوبی رو تجربه کنند یا خدمات شون رو به کاربرها معرفی کنند و مابقی موارد دیجیتال مارکتینگ که در آینده در موردش صحبت می‌کنیم که هم می تونه خود برندینگ باشه، می تونه Brand Awareness باشه و تمامی مسائل دیگر.

متخصص سئو

متخصص سئو کسی است که سایت رو سئو می کنه؛ تخصص و علم این رو داره که سایت ها رو  به رتبه های برتر موتورهای جستجوگر (مثل گوگل) برسونه، برای یک متخصص سئو یک سری فیلدهای درآمدی به وجود می اد، از کارمندی بگیر تا مسائل دیگه ای که در آینده بهش می پردازیم.

تفاوت PPC با SEO

موتورهای جستجوگر علاوه بر اینکه سایت ها رو لیست می کنن، یک سری تبلیغات رو هم به کاربران نشون میدن که به اون کمپین های PPC در SEM می گیم. در کمپین های PPC ما یک مبلغی رو به سرچ انجین ها پرداخت می کنیم و سرچ انجین ها تبلیغ ما رو به کاربرها نمایش می دن (اینجا سرچ انجین کسب درآمد می کنه)؛ بنابراین یکی از خدمات سرچ انجین ها تبلیغات هست.

اما SEO ارگانیکه؛ به عبارت دیگر ما هیچ پولی رو مستقیماً به سرچ انجین نمی دیم؛ ما یک سری کارهایی رو انجام می دیم تا لایق این باشیم که در لینک یک (مثلاً گوگل) قرار بگیریم و نیاز کاربر رو به طور کامل رفع می کنیم و خودمون رو ثابت می کنیم که برند معتبر و برند معروفی هستیم و کاربرها دنبال ما هستند، کاربران ما رو می خوان و با توجه به این شرایط روی لینک ۱ گوگل قرار می‌گیریم؛ ولی توی کمپین های PPC اینطور نیست؛ ما در SEO اگه هزینه ای می‌کنیم، به گوگل پولی نمی دیم؛ به سرچ انجین پولی نمی دیم؛ هزینه هامون برای چیزهای دیگه ست که شاخص‌های اعتبار رو برسونه؛ ولی توی PPC Campaigns ما مستقیما به گوگل پول می دیم (حالا هر سرچ انجین دیگه ای که باشه.) که تبلیغ ما رو نشون بدن و به شدت پرهزینه است؛ ولی یکی از کانال های بازاریابیه که گاهاً نیازه، البته می شه گفت واقعا نیازه؛ یک کسب و کار که داره به صورت آنلاین فعالیت می کنه باید از کمپین های PPC هم استفاده کنه.

موتور های جستجوگر عام و خاص

ما اومدیم در مورد سرچ انجین هایی مثل گوگل، بینگ، یاهو و… صحبت کردیم؛ این ها سرچ انجین های عام هستند؛ یعنی سرچ انجین هایی هستند که میان و سایر سایت ها را با توجه به کوئری سرچ شده لیست می کنند؛ آیا موتورهای جستجوگر فقط همین ها هستند؟

آیا وقتی در سایت دیجی کالا (یا هر سایت فروشگاهی دیگه ای) در قسمت سرچ بار سایت “خرید کفش مشکی” رو سرچ می کنیم و کفش های مشکی رو به ما نمایش می دهد، یک سرچ انجین نیست؟ چرا هست! این مورد یک سرچ انجین کوچک داخل سایت هست! یا مثلاً سایتی مثل دیوار که با سرچ کلمات خود یک سری نتایج رو می بینیم (نتایجی فقط در سایت دیوار قرار داره)، اون هم یک سرچ انجین هست ولی داخل سایت خودش و نتایج سایت های دیگر رو نشون نمی‌ده و هر چیزی که در سایت خودش هست رو فقط نشون میده؛ سایتی مثل ترب، وقتی در سرچ بار سایت سرچ می کنیم، نتایجی از سایر سایت ها (فروشگاه ها) رو نشون میده، ترب هم یه نوع سرچ انجینه، ولی گوگل، یاهو، بینگ و… سرچ انجین های عام و عمومی هستند، مثال هایی که زدیم سرچ انجین های لول پایین تر، سرچ انجین های خاص تر هستند.

در آینده در مورد معیارها و شاخص ها صحبت می کنیم، شاخص ها برای سرچ انجین های عام و سرچ انجین های خاص قابل تعمیم هست، ولی اصلاً به اون شکل قابل مقایسه نیست؛ ما در سرچ انجین های عام، شاخص‌های آتوریتی، شاخص‌های اعتبار، شاخص‌های اعتمادسازی، شاخص‌های تخصص و… رو داریم ولی در سرچ انجین های داخلی سایت ها (مثل دیجی کالا، دیوار، ترب و…) به این شکل نیست و خیلی ابتدایی تر هستش که شاید در آینده بیشتر در موردشون صحبت کردیم.

اهمیت سئو در چیست؟

شاید بپرسید کار سئو چیست؟ سئو به عنوان یک کانال پر بازده نه تنها باعث فروش می شود بلکه بر تمام مراحل قیف فروش (برند آگاهی – جذب شدن – تصمیم گیری – عمل) تاثیر گذار است. از همه مهمتر اگر با دید بلند مدت به سئو نگاه کنیم میزان سود دهی آن به شدت بیشتر از هزینه ای است که برای آن میکنیم و به همین دلیل است که تمام استارت آپ های آگاه در کنار تبلیغات خود جهت بقا بیزینس، سئو را جدی میگیرند.

سئو شامل چیست؟

حال میخواهیم بگوییم که موتورهای جستجوگر چگونه کار میکنند و ما برای دست یابی به رتبه های برتر آنها چه کارهایی را باید انجام دهیم.

تجربه کاربری در سئو

موتورهای جستجو همیشه سعی میکنند تا بهترین نتیجه را به کاربران خود نمایش دهند تا آنها را راضی نگه دارند. این شاخص آنقدر مهم است که گوگل به عنوان بهترین موتور جستجوگر جهان تمام الگوریتم هایش حول تجربه کاربری بهتر می چرخد.

به عنوان مثال گوگل الگوریتم رنگ برین که بر پایه هوش مصنوعی است را ایجاد کرده است تا رفتار کاربران را زیر نظر بگیرد، بر اساس رفتار کاربران (و البته برخی عوامل دیگر) یاد بگیرد تا پس از آن بتواند رتبه بندی ها را به بهترین شکل برای کاربران انجام دهد.

سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه و سئو کلاه خاکستری

گوگل و البته هر موتور جستجوگر دیگری دارای قوانین و مقرراتی است که وبمستران و صاحبان کسب و کارها را ملزم به رعایت آنها میکند اما موتورهای جستجوگر هم مانند هر سیستم دیگری در جهان باگ ها و نقطه ضعف هایی دارد که میتوان از آنها سوءاستفاده کرد و با دور زدن الگوریتم ها به نتیجه مطلوب دست یافت. اما نکته مهم اینجاست که اگر در آپدیت های آتی الگوریتم ها فعالیت های مشکوک شما شناسایی شود و گوگل متوجه شود که شما با دور زدن الگوریتم ها و نقض قوانین و مقرراتش به نتیجه فعلی دست یافتید، احتمال جریمه شدن سایتتان وجود دارد.

سئو کلاه سفید: پیروی از قوانین و مقررات موتورهای جستجوگر و تمرکز بر تبلیغات و تجربه کاربری بهتر کاربران

سئو کلاه سیاه: نقض قوانین گوگل و استفاده از تکنیک هایی برای شبیه سازی اعتباری که وجود ندارد در جهت دور زدن الگوریتم های گوگل

سئو کلاه خاکستری: راه رفتن در لبه سئو کلاه سفید و سیاه می باشد که سعی میکنیم با تعادل بین فعالیت ها بهترین نتیجه را با کمترین هزینه بگیریم و همینطور حاشیه سلامت سایت را حفظ نماییم.

مراحل سئو سازی سایت

حال که متوجه شدیم سئو گوگل چیست باید بدانیم مراحل سئو وب سایت چیست؟ خب در ادامه به بررسی اجمالی مراحل سئو سایت میپردازیم تا با یک دید کلی بهتر سئو را بشناسید، توجه کنید هر کدام از این مراحل در دل خود مقدار قابل توجهی نکته و مراحل دیگر دارند که سعی میکنیم در مقاله آموزش سئو تا حد قابل قبولی آنها را مطرح نماییم.

سئو تکنیکال

بررسی و بهبود مشکلات کد نویسی، سرعت سایت، نمایش صحیح به کاربران موبایل و دسکتاپ، ارورهای سرور جهت رندرینگ، نشانه گذاری  و … سایت در دسته کارهای سئو تکنیکال قرار میگیرد. متخصص سئو تکنیکال باید دانش لازم جهت بررسی مشکل، ارائه راهکار و ارتباط با تیم فنی (برنامه نویسی) را داشته باشد.

در صفحه آموزش سئو تکنیکال مفصلا به شرح تمام مراحل و نکات سئو تکنیکال سایت پرداخته شده است.

سئو داخلی سایت

سئو داخلی سایت بدون شک مهمترین مرحله از سئو سایت می باشد، در سئو داخلی ما به انجام فعالیت هایی مانند تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research)، تدوین صحیح صفحات، تدوین معماری داخلی سایت، تدوین استراتژی لینک سازی داخلی و … می پردازیم تا صفحات داخلی سایت در بهینه ترین حالت ممکن ایجاد گردند.

در سئو داخلی تمام کارهای ما روی سایت خودمان جهت ساخت یک سایت منظم و منسجم می باشد تا به راحتی برای موتورهای جستجو قابل خزش و درک باشد. مراحل سئو داخلی سایت هم زیاد می باشد که در صفحه آموزش سئو داخلی سایت مفصلا به آن می پردازیم.

سئو خارجی سایت

در سئو خارجی با فعالیت هایی در خارج از سایت خودمان مانند لینک سازی، صحبت از برند، قرار دادن مقالات خودمان در سایت های دیگران با ذکر منبع، فعالیت مناسب در شبکه های اجتماعی سایت و … سعی میکنیم شاخص محبوبیت سایت را نزد موتورهای جستجو بالا ببریم.

در سئو خارجی تمامی کارها در خارج از سایت جهت ایجاد شاخص محبوبیت انجام می شود که ریز نکات آن را در صفحه آموزش سئو خارجی سایت مطرح میکنیم.

استراتژی سئو برای کسب و کارها

در سئو نمی توانیم برای همه کسب و کارها یک نسخه بپیچیم زیرا که رقابت، منابع مالی و … هر کسب و کار متفاوت است و استراتژی اشتباه در سئو می تواند سرمایه آن کسب و کار را تلف کرده و آینده بیزنس را تهدید نماید.

کسب و کارهای نوپا: بهترین استراتژی سئو برای کسب و کارهای نوپا کار روی کیوردهای راحت تر (گاها Long Tail Keyword) می باشد تا کسب و کار فروش های اولیه از سئو را تجربه نماید. در طی زمان میتوان اهداف را توسعه داد و وارد حوزه های پر رقابت تر شد.

کسب و کارهای بزرگ: در کسب و کارهای بزرگ به دلیل نبود مشکلات مالی میتوان علاوه بر هدف گذاری روی کیوردهای پر رقابت و کم رقابت نیم نگاهی هم به کیوردهای گسترده آموزشی انداخت تا موجب برند آگاهی و ارتباط بهتر کاربران شود.

بحث استراتژی سئو به شدت گسترده تر می باشد و ارائه یک استراتژی صحیح نیازمند بررسی بیزنس مورد نظر در تمامی ابعاد می باشد.

چگونه سئو سایتمان را بررسی کنیم؟

ابزارهای زیادی برای بررسی سئو سایت وجود دارند اما لازم است بدانید که سئو چیزی فراتر از ابزارها می باشد و متخصص سئو باید بتوانید با تحلیل درست بهترین راه حل را ارائه کند. لذا همانگونه که در صفحه چک لیست سئو گفتیم باید توجه کنیم تا “ابزارها کمک کننده هستند نه تصمیم گیرنده (شما سوار بر ابزار باشید، نه ابزار سوار بر شما)“.

در ادامه برخی از بهترین ابزارها برای بررسی سئو سایت را نام می بریم:

گوگل سرچ کنسول (GSC) 

بینگ وبمستر تولز (Bing webmaster tools)

اچرف (Ahrefs)

اسمراش (SEMRush)


این جلسه از آموزش سئو در مورد سئو چیست؟ به پایان رسید. اگه با وجود توضیحاتی که داده ایم، هنوز هم سئوالاتی ذهن شما را درگیر کرده است، در قسمت کامنت ها سوال خودتان را بپرسید تا به شما پاسخ داده شود. موفق و پیروز باشید.

1 در یک کلام سئو سایت چیست؟

2 آیا سئو موجب فروش می شود؟

3 مراحل انجام سئو چیست؟

نظرات تخصصی

از شنیدن نظرات شما خوشحال خواهم شد، همچنین به سوالات پاسخ خواهم داد.