مرتضی مهرابی

آموزش سئو

در این صفحه فیلم های آموزشی سئو به ترتیب جلسات بارگذاری شده اند. با استفاده قابلیت فیلترینگ طراحی شده میتوانید جلسات و موضوع آموزش را وارد کنید تا مطالب برای شما نمایش داده شوند.

عنوان ها

جامع ترین آموزش سئو

شما با جامع ترین آموزش سئو به صورت رایگان روبرو هستید، تمام تلاش بر آن بوده است که سخت ترین و پیچیده ترین مفاهیم سئو به زبان ساده آموزش داده شود و به شما کمک شود تا گام های اولیه مسیر سئوکار شدن را خیلی محکم بردارید.سئو یکی از تخصصی ترین فیلدهای دیجیتال مارکتینگ است که هدف آن بهبود رتبه وبسایت در صفحه نتایج موتورهای جستجوگر (SERP) می باشد. سئو منبع عظیم مشتری های بالقوه ای است که میدانند چه میخواهند و به شدت به خرید نزدیک هستند، به همین دلیل اکثر کسب و کارها برای ماهیگیری از این اقیانوس پر برکت به سراغ سئو و سئوکاران می آیند.

در این صفحه شما به صورت رایگان سئو را یاد می گیرید، به شما این اطمینان را می دهم که مواردی را اینجا به صورت رایگان آموزش می بینید که در بسیاری از دوره های آموزشی مطرح نمی شود. اما توجه کنید که هیچ آموزش صفر تا صد سئو ای را چه به صورت رایگان و چه پولی نمی توانید پیدا کنید، سئو یک مسیر بی پایان است که باید همیشه خود را در این مسیر آپدیت و به روز نگه دارید.

در ابتدا خلاصه ای از کلیات سئو را باهم مرور خواهیم کرد و پس از آن سعی می کنیم به صورت عمیق وارد هر کدام از مراحل شویم و ریزه کاری ها، جزئیات و تکنیک های هر یک را باهم بررسی نماییم. در ادامه سعی می شود مطالب به شکلی مطرح شوند که هم برای دوستان مبتدی و هم برای افراد حرفه ای بار علمی و اجرایی داشته باشند.

آموزش سئو

آموزش سئو

سئو چیست و چرا باید آن را آموزش ببینیم؟

اکثر ما در هنگام مواجهه با پرسش، جهت کسب اطلاعات، برای خرید و یا بررسی محصولات و … سریعا به سراغ گوگل می رویم تا نیاز خود را رفع نماییم. گوگل هم بر اساس الگوریتم های خود سعی می کند بهترین نتیجه (صفحات سایت ها و البته گاها خود جواب) را با توجه به عبارت جستجو شده ما، نمایش دهد تا نیاز ما را رفع نماید.

اما سوال اینجاست:

گوگل چگونه صفحات سایت ها را بررسی میکند؟

گوگل چگونه متوجه می شود مطلب سایت برای ما مفید است؟ (مگر درک انسانی دارد؟)

در نهایت از بین چندین وبسایت چگونه آنها را اولویت بندی میکند و در نتایج برتر نمایش می دهد؟

تبریک! شما با اساس اولیه سئو سایت آشنا شدید، به علم چگونگی رتبه بندی سایت ها توسط گوگل و به کارگیری اساس آن در پروژه های خودمان جهت دستیابی به نتایج برتر، سئو می گویند. البته لازم است بدانید که کسب رتبه در نتایج برتر موتورهای جستجو در 2 علم SEO و PPC خلاصه می شود، اما از قبل از تعریف این 2 بیایید با SEM که والد آنهاست آشنا شویم.

SEM: اس ای ام مخفف Search Engine Marketing است و که تمام روش های بازاریابی و جذب مشتری توسط موتورهای جستجوگر را در زیر سایه خود قرار می دهد. 2 زیر شاخه مهم SEM همان SEO و PPC می باشد.

SEO: در سئو ما مستقیما به موتورهای جستجوگر (مثل گوگل) پولی پرداخت نمی کنیم و سایت ما در رتبه ای که بر اساس الگوریتم های موتور جستجو مد نظرمان لیاقتش را دارد، قرار می گیرد، به این قبیل ورودی ها، Organic Visit گفته می شود.

PPC: مخفف Pay Per Click (پرداخت به ازای هر کلیک) می باشد که در آن به موتورهای جستجوگر پول پرداخت می کنیم تا سایت ما را به عنوان تبلیغ در نتایج برتر قرار دهند، توضیحات بیشتر در رابطه با کمپین های PPC خارج از حوصله این صفحه است، فقط لازم است به این مهم واقف باشید که هر سایت اسپم و بی کیفیتی نمی تواند در تبلیغات گوگل نمایش داده شود و تبلیغات PPC گوگل (و البته هر موتور جستجو دیگر) نیز ساز و کار مخصوص به خود را دارد.

خلاصه تا به اینجا: موتورهای جستجوگر با هدف پاسخ به نیاز کاربر سایت ها را بررسی می کنند. حال سعی می کند سایت ها را هم بر اساس عبارت جستجو شده و نیت کاربر و هم الگوریتم ها و معماری سایت ها و …. به گونه ای رتبه بندی می کند که کاربر بتواند بهترین نتیجه را بگیرد.

بهتر است به عبارت “سعی می کند” در پاراگراف پیشین توجه لازم را داشته باشیم زیرا، متاسفانه چه گوگل و چه سایر موتورهای جستجوگر گاها در این امر موفق نیستند و به همین دلیل الگوریتم های آن ها به صورت مداوم در حال آپدیت می باشند. حال شاید درک جمله ای که در ابتدا گفتیم آسانتر و منطقی تر به نظر برسد; ” آموزش سئو صفر تا صد نداریم و سئو یک مسیر است”، یکی از دلایل اصلی آن همان آپدیت های است که اشاره کردیم، چرا که با هر آپدیت، امکان دارد که مجموعه ای از کارها و تکنیک ها، در راستای بهترین اثربخشی، دستخوش تغییرات و تفاوت هایی شوند.

در نهایت برای دستیابی به نتایج برتر SERP به صورت ارگانیک باید سئو را به صورت عملی و بر اساس آخرین متدهای روز دنیا و همچنین همراستا با بازار کاری خود آموزش دیده و از آن در پروژه ها و سایت های خود استفاده نماییم.

بخش های مختلف آموزش سئو سایت

یادگیری سئو مسیری تقریبا طولانی و پرچالش است که هر متخصصی باید این مسیر را بگذراند. اما مسیر آموزش سئو شامل چیست؟

  • آموزشی الگوریتم های گوگل و شاید سایر موتورهای جستجو (Algorithms)
  • آموزش سئو داخلی سایت (On-Page SEO)
  • آموزش سئو تکنیکال سایت (Technical SEO)
  • آموزش سئو خارجی سایت (Off-Page SEO)
  • آموزش سئو محلی (Local SEO)

نکات، مطالب و تکنیک های مرتبط با هریک از بخش های ذکر شده، در ادامه به صورت مفصل توضیح داده خواهند شد.

موتورهای جستجو چگونه کار میکنند

نحوه کار موتورهای جستجو

موتورهای جستجوگر چگونه کار میکنند؟

بهتر است در ابتدا با 3 مفهوم اساسی Crawling – Indexing – Ranking آشنا شویم:

  1. Crawling: موتورهای جستجو صفحات موجود در وب را توسط ربات هایشان می خزند (Crawl میکنند) تا محتواهای جدید را پیدا نمایند یا محتواهایی که آپدیت شده اند را شناسایی نمایند. در این مرحله، باید از دسترسی Crawler ها به سایت خود اطمینان داشته باشیم، به این مطلب در بخش سئو تکنیکال به صورت جامع پرداخته خواهد شد.
  2. Indexing: در این مرحله موتورهای جستجوگر محتوای کرال شده را پردازش میکنند و آن را آماده نمایش به کاربران خواهند کرد، بخشی از محتوا در دیتابیس گوگل ذخیره می شود و پس از آن سایت ما با سرچ URL صفحه در نتایج SERP نمایش داده خواهد شد. تقریبا میتوان گفت تمامی فاکتورهای On-Page – Technical – Off-Page روی فرآیند ایندکسینگ تاثیرگذار می باشند.
  3. Ranking: حال موتورهای جستجو سایت ما را با سایر سایت های آن حوزه بر اساس فاکتورها و الگوریتم هایشان مقایسه کرده و سعی میکنند نتایج را بر اساس لیاقت سایت ها و رضایت کاربران رتبه بندی نمایند. تمامی فاکتورهای On-Page – Technical – Off-Page بر روی رتبه بندی و رنکینگ تاثیرگذار هستند، هدف اصلی در سئو نیز رتبه بندی و Ranking است تا بتوان رتبه 1 گوگل و البته سایر موتورهای جستجوگر را ازآن خود کنیم، لذا تسلط به مراحل ذکر شده، لازمه دستیابی به این مهم می باشد.

در باب عملکرد موتورهای جستجو میتوان بسیار مفصل تر سخن گفت، اما هدف ما در این صفحه آموزش کاربردی و بدون اضافه گویی است، با این حال ما در آینده مقاله جامعی را در مورد نحوه شکل گیری، کارکرد و پیشرفت موتورهای جستجو برای شما خواهیم نوشت.

موتورهای جستجوگر چگونه سایت ما را می بینند؟

در بالا اشاره کردیم که موتورهای جستجو سایت ما را Crawl میکنند اما چند سوال پیش می آید:

موتورهای جستجوگر چگونه سایت ما را پیدا میکنند؟

با معرفی خودمان و درخواست کرال از طرف ما ( در آینده بررسی می کنیم)

با قدرت گرفتن سایتمان، موتورهای جستجو به صورت خودکار به سایت ما سر میزنند (در آینده بررسی می کنیم)

از طریق لینک های موجود در فضای وب که به سایت و صفحات ما اشاره می کنند (در آینده بررسی می کنیم)

و…

موتورهای جستجوگر چگونه سایت ما را مشاهده میکنند؟

مشاهده صفحات وب مثل یک کاربر واقعی نیازمند دانلود تمام سورس های موجود در صفحه (کدهای css، js، تصاویر و …) می باشد که این امر به شدت هزینه بردار است. برای تست اگر مصرف اینترنت خود را مانیتور کنید و فقط در سایت های مختلف بچرخید و صفحات آنها را لود کنید متوجه میشوید که مقداری از حجم اینترنتتان مصرف شده است، از طرف دیگر اجرا کردن کدهایی مثل JavaScript رم سیستم را درگیر میکند و مصرف سخت افزاری هم به همراه دارد.

پس برای یک سرچ انجین که باید تمام صفحات موجود در سطح وب را کرال و بررسی نماید، دانلود و پردازش تمام این فایل ها به شدت هزینه بر و سنگین است. بنابراین موتورهای جستجوگر ابتدا (در موج اول کرال) صفحه را بدون JS بررسی میکنند، اما در موج های بعدی کرال امکان دارد سورس های بیشتری را دانلود و پردازش نمایند.

نکته تجربی: در سال 98 ما در رابطه با خیلی از پروژه هایمان ارور Mobile Friendly را از گوگل دریافت کردیم، اما بر اساس تست های ما در دستگاه های مختلف، هیچ مشکلی وجود نداشت. (در آن مقطع زمانی، رابطه ی مسالمت آمیزی بین سئوکاران و برنامه نویسان وجود نداشت). به مرور متوجه شدیم بعضی مواقعی حتی فایل های CSS هم به خوبی توسط گوگل، دانلود و پردازش نمی شوند و همین مورد باعث ارور میشد Mobile Friendly برای پروژه های ما شده بود، خوشبختانه در حال حاضر این مشکل حل شده و تست های موبایل فرندلی گوگل تا حد زیادی قابل اعتماد است. البته در همان زمان هم سایت های سبک و کم حجم با این تست مشکلی نداشتند.

آموزش رایگان سئو

در ادامه سعی میکنیم به صورت عمیق و اجرایی بخش های مختلف سئو سایت را بررسی نماییم.

آموزش رایگان سئو تکنیکال سایت (Technical SEO)

سئو تکنیکال به زمان طراحی سایت و انتخاب سرور باز می گردد، بدین شکل که سایت باید به گونه ای طراحی شود که موتورهای جستجو بتوانند به خوبی در سایت بخزند و محتوای سایت را تحلیل نمایند. از جمله موارد مهم مرتبط با سئو تکنیکال که

در ادامه به بیان برخی مراحل سئو فنی سایت می پردازیم و سپس هرکدام را در صفحه مخصوص سئو فنی شرح می دهیم:

  1. هاست مناسب
  2. تگ های html سایت
  3. استراتژی رندرینگ سایت
  4. بررسی دسترسی ربات های موتور جستجو مورد نظر به سایت
  5. بررسی تگ های html در سورس صفحات از نظر مفهوم گرایی و اصلاح آن در صورت نیاز
  6. قابل استفاده بودن سایت برای کاربران موبایلی
  7. سرعت و لودینگ سایت
  8. امنیت سایت و فعال سازی SSL
  9. ساختار صحیح سایت مپ و اتوماتیک سازی اصولی
  10. فایل Robots.txt
  11. زبان نشانه گذاری (Schema)
  12. کوئری پارامتر (Query Parameter) و ایجکس (Ajax)
  13. تصمیم در مورد AMP
  14. و غیره

سئو تکنیکال بحث پیشرفته ای است که شرح همه موارد آن در این صفحه نمی گنجد، لذا در صورت تمایل از صفحه آموزش سئو فنی (تکنیکال) سایت دیدن نمایید.

آموزش سئو تکنیکال

تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research)

به فرآیند استخراج کلمات کلیدی مناسب جهت سرمایه گذاری و صعود به رتبه های برتر در آنها تحقیق کلمات کلیدی گفته می شود. بدون شک تحقیق کلمات کلیدی مهم ترین و البته سخت ترین مرحله در سئو سایت است زیرا که اگر اشتباه انجام شود پی سئو سایت روی آب بنا شده است و حتی اگر سایت رتبه هم بگیرد هیچ آورد مالی و اعتباری را برای کسب و کار نخواهد داشت.

به زبان ساده در تحقیق کلمات کلیدی عباراتی که قرار است سایت روی آنها رتبه بگیرد را مشخص می کنیم. مثلا برای سایت حوزه خرید کفش عبارتی مثل: خرید کفش، خرید کفش پیاده روی، خرید کفش چرم مردانه، خرید کفش پاشنه بلند و ... استخراج می شود که به این فعالیت کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی می گوییم. البته کاری که انجام می دهیم به راحتی مثالی که زدیم نیست!

نکته مهم: می توان تحقیق کلمات کلیدی را در دسته سئو داخلی سایت قرار داد اما به دلیل اهمیت بالا آن و اینکه میخواستم کمی در مورد آن توضیح دهم به صورت جداگانه لیست شده است.

در ادامه به بیان برخی مراحل تحقیق کلمات کلیدی می پردازیم و سپس هرکدام را در صفحه مخصوص کیورد ریسرچ شرح می دهیم:

  1. استخراج عبارات از ابزارها
  2. تحلیل خروجی ابزارها
  3. تصمیم گیری تفکیک و ادغام کیوردها در صفحات
  4. مابقی را در سئو داخلی بررسی می کنیم ...

تحقیق کلمات کلیدی بحث پیشرفته ای است که شرح همه موارد آن در این صفحه از سایت نمی گنجد، هرکدام از این مراحل در صفحه زیر به ریز شرح داده شده اند.

آموزش سئو داخلی سایت (ON-Page SEO)

سئو داخلی سایت مجموعه فعالیت هایی است که درون سایت جهت بهبود سئو انجام می شود. به عبارت دیگر هر فعالیتی که ما در سایت خودمان انجام می دهیم، مثل پست گذاشتن، لینک کردن صفحات به هم، مشخص کردن آدرس صفحات و ... در دسته سئو داخلی سایت قرار می گیرد.

یک نکته خیلی مهم: در صورتی که سئو داخلی سایت ما خوب نباشد هرچقدر در سئو خارجی و همینطور فنی خوب کار کنیم نمی توانیم رتبه های خوبی به دست آوریم زیرا که هرآنچه که قرار است برای کاربران ارزش آفرینی کند و مفید واقع شود در سئو داخلی سایت نهفته است.

در ادامه به بیان برخی مراحل سئو داخلی سایت (ادامه مراحل تحقیق کلمات کلیدی) می پردازیم و سپس هرکدام را در صفحه مخصوص سئو داخلی شرح می دهیم:

  1. تدوین استراتژی لینک دهی و معماری سایت
  2. مشخص کردن تایتل و دیسکریپشن صفحات
  3. مشخص کردن عنوان های صفحات
  4. تولید محتوا با رعایت اصول رضایت کاربران
  5. مشخص کردن لینک های داخلی و خارجی به تفکیک صفحات
  6. انتخاب یک آدرس مناسب جهت سئو صفحه مورد نظر
  7. افزودن عکس، ویدیو و هر محتوا بصری جذاب دیگری به سایت
  8. مشخص کردن لینک های منو، فوتر و ساید بار
  9. تدوین ساختار بردکرامب جهت لینک دهی و انتقال اعتبار بهتر
  10. بررسی سایت از نظر محتوا تکراری و رفع آن در صورت وجود
  11. بررسی لینک های شکسته سایت و رفع آنها در صورت وجود
  12. بررسی لینک های ریدایرکتی سایت و انجام اقدام مناسب جهت آن
  13. و غیره

سئو داخلی سایت بحث پیشرفته ای است که شرح همه موارد آن در این صفحه از سایت نمی گنجد، هرکدام از این مراحل در صفحه اختصاصی سئو داخلی به ریز شرح داده شده اند.

آموزش سئو خارجی سایت (OFF-Page SEO)

سئو خارجی مجموعه فعالیت هایی است که خارج از سایت جهت بهبود سئو سایت انجام می دهیم. به عبارتی هر فعالیتی که خارج از سایت ما (توسط خودمان و دیگران) انجام می شود، مثل لینک شدن سایت، صحبت از برند در سایر سایت ها و ... را سئو خارجی سایت می گوییم که موجب افزایش اعتبار سایت می گردد.

به زبان ساده، سئو خارجی مثل صحبت از یک متخصص و مرجع قرار دادن او در یک همایش یا کنفرانس است. به همین شکل اگر سایت ما در سایت های دیگر لینک شود و مرجع قرار گیرد موتور جستجو به سایت ما به چشم یک سایت مرجع و محبوب نگاه می کند . البته بحث در اجرا پیچیده تر می شود اما انتظار می رود با ماهیت کلی سئو خارجی سایت آشنا شده باشید.

در ادامه به بیان برخی مراحل سئو خارجی  سایت می پردازیم و سپس هرکدام را در صفحه مخصوص سئو خارجی شرح می دهیم:

  1. تدوین استراتژی جذب لینک در سایت
  2. تدوین استراتژی لینک سازی خارجی
  3. لینک سازی در انواع مدل سایت ها
  4. انتخاب رسانه بر اساس استراتژی تدوین شده
  5. تولید محتوا بر اساس شاخص های سئو خارجی جهت انتقال بیشترین اعتبار
  6. استفاده از انکرتکست های مناسب طبق استراتژی تدوین شده
  7. استفاده از لینک های فالو و نوفالو
  8. بررسی لینک های قدیمی سایت و دیس اوو کردن آنها در صورت نیاز
  9. و غیره

سئو خارجی  سایت بحث پیشرفته ای است که شرح همه موارد آن در این صفحه از سایت نمی گنجد، هرکدام از این مراحل در صفحه اختصاصی سئو خارجی  به ریز شرح داده شده اند.

آموزش محلی سایت (Local SEO)

به کارهایی که انجام می دهیم تا در نتایج منطقه ای و روی نقشه رتبه بگیریم سئو لوکال میگوییم. بیایید با یک مثال مفهوم سئو لوکال را باهم بررسی نماییم:

فرض کنید فردی جستجو می کند خرید ساعت در زعفرانیه یا ساعت فروشی در زعفرانیه، اگر به نتایج دقت کنید روی نقشه لیست مغازه های ساعت فروشی زعفرانیه توسط گوگل به ما نمایش داده می شود و همینطور در نتایج معمولی صفحاتی می آیند که خدمات ویژه ای را در زعفرانیه ارائه می دهند.

حال راحت تر می توانیم درک کنیم که اگر بخواهیم سایتمان زمانی که کاربر کیورد مدنظر را به همراه یک منطقه جستجو کرد بالا باشیم باید فعالیت های سئو لوکال را انجام دهیم.

در ادامه به بیان برخی مراحل سئو لوکال می پردازیم و سپس هرکدام را در صفحه مخصوص آموزش سئو لوکال شرح می دهیم:

  1. ثبت سایت و مکان کسب و کار در گوگل مپ
  2. ثبت سایت در گوگل مای بیزینس
  3. ثبت نظر و امتیاز در گوگل مپ
  4. گذاشتن آدرس و شماره تماس در سایت
  5. استفاده از کیوردهای منطقه ای در سایت
  6. و غیره

سئو لوکال  بحث پیشرفته ای است که شرح همه موارد آن در این صفحه از سایت نمی گنجد، هرکدام از این مراحل در صفحه اختصاصی سئو لوکال  به ریز شرح داده شده اند.

ارتباط تولید محتوا و سئو (سئو محتوا)

محتوا بدون شک یکی از مهم ترین آیتم های صفحه می باشد که کاربر توسط آن با صفحه ارتباط برقرار می نماید. قبل از توضیحات بیشتر بیایید یک تعریف خیلی ساده از محتوا داشته باشیم:

به هرچیزی که پیامی را منتقل نماید را محتوا می گوییم، مثل: متن، فیلم، عکس، جدول و غیره

قبل تر ها شعار محتوا پادشاه است در بین سئوکاران خیلی باب بود، اما با گذشت زمان همه متوجه شدیم که محتوا به تنهایی نه تنها پادشاه نیست بلکه خواجه دربار هم نیست. محتوا در سئو باید روی اصول تولید شود و در کنار سایر عوامل رتبه بندی قرار گیرد تا نتیجه مطلوب برای سایت و صفحه مورد نظر پدیدار گردد، حال محتوا می تواند با کاربران ارتباط بگیرد، نیازشان را رفع کند، جذبشان کند و به قول بیل گیتس پادشاهی کند.

در ادامه برخی از نکات سئو محتوا را به صورت لیست وار می گوییم اما توضیح در مورد هرکدام از آنها را میگذاریم در صفحه آموزش سئو محتوا یا صفحه اختصاصی هر کدام:

  1. استفاده از کیورد در عنوانین و متن
  2. استفاده از کیوردهای هم خانواده در متن و عنوان
  3. استفاده از عباراتی که همان مفهوم را برسانند در متن
  4. توجه ویژه به پاراگراف اول و دوم هم از جهت استفاده از کیوردها، هم خانواده ها، هم معنی ها و جذب کاربر جهت مطالعه مقاله
  5. توجه ویژه به عناوین و استفاده از کیوردها و هم خانواده ها در آن
  6. استفاده از دعوت به اقدام جهت مطالعه صفحات دیگر یا انجام عملی خاص
  7. جذاب نویسی و نگه داشتن کاربر در سایت
  8. درگیر کردن کاربر با موضوع جهت برگشتن مجدد به سایت
  9. کوتاه نویسی در کنار کامل نویسی و مفید بودن
  10. و غیره

نحوه سئو تصاویر سایت

همانطور که میدانید موتورهای جستجوگر یک بخش مخصوص جستجو در میان عکس ها دارند که در آن فقط تصاویر مربوط به عبارت جستجو شده را نمایش می دهند. لازم است بدانید این عکس ها طبق یک سری معیارها از سایت ها برداشت شده و نمایش داده می شود، در صورتی که روی سئو تصاویر خوب کار شود می تواند بازدید خوبی را برای سایت کسب نماید (البته بستگی به حوزه کسب و کار هم دارد).

در ادامه برخی از نکات سئو تصاویر را به صورت لیست وار بیان می کنیم:

  •         استفاده از تگ Alt در تصاویر
  •         نوشتن تگ Alt مناسب که کیورد مدنظر در آن باشد
  •         استفاده از عکس با پسوند های مناسب و سئو فرندلی
  •         استفاده از عکس با وضوح تصویر بالا و در سایز مناسب
  •         انتخاب نام عکس مناسب، ترجیحا عبارت معادل انگلیسی در اسم باشد
  •         قرارگیری عکس در سایت مپ به شرطی که بعدا تغییر نکند
  •         و غیره

مابقی نکات و شرح هر کدام از این موارد را در صفحه آموزش سئو تصاویر خواهیم گفت.

نکات مهم در لینک سازی

لینک سازی بخش مهمی از سئو آف پیج می باشد که موجب افزایش اعتبار سایت می شود. گوگل صراحتا اعلام کرده است که لینک سازی عمدی و پرداخت مبلغ به صاحبان رسانه ها جهت لینک گرفتن و افزایش اعتبار سایت تخلف محسوب شده و منجر به جریمه می شود.

در آن طرف داستان سئوکاران حرفه ای یک شعار دارند، طبیعی جلوه کن! بله منظور آن است که اگر سایت ما برندینگ بالا ندارند و کاربران به صورت خودجوش به ما لینک نمی دهند ما به شکلی خودمان این فرآیند را انجام دهیم که طبیعی باشد تا موتورهای جستجوگر (گوگل، بینگ و ...) شک نکنند.

سخنان گرانبها مرتضی: خودم همیشه قبل از تدوین کمپین آف پیج کلیت اتفاق را شبیه سازی می کنم و همه جوانب آن و ری اکشن های افراد را در ذهنم تصور و بازی میکنم، سپس شروع به تدوین کمپین می کنم. شاید این پاراگراف برایتان کمی گنگ و نامفهوم باشد، در جلسات سئو آف پیج این موضوع را با شرح مثال توضیح خواهم داد.

فعالیت های سئو خارجی و البته لینک سازی در سه بخش دسته بندی می شوند:

انواع حالات سئو از منظره طبیعی بودن و جریمه:

سئو کلاه سفید (White Hat SEO)

سئو کلاه سفید مثل بچه عینکی و درس خوان کلاس است که روی نیمکت اول کلاس نشسته و در امتحانات تقلب نمی کند. در سئو هم اگر هیچ فعالیت مشکوکی برای لینک سازی انجام ندهیم و منتظر بمانیم تا کاربران به صورت خودجوش به ما لینک بدهند در دسته سئوکاران کلاه سفید قرار می گیریم.

خبر خوب برای سئوکاران کلاه سفید: به هیچ وجه جریمه نمی شوید.

خبر بد برای سئوکاران کلاه سفید: بشین تا رتبه بگیری، مخصوصا اگر حوزت رقابتی باشه! انشالله که عمرت کفاف میده!!

بحث سایت های برند متفاوت است، صحبت ما به صورت کلی در مورد سایت های معمول و غیر برند می باشد. هرچند که سایت های برند خودشان خیلی راحت تر می توانند به فعالیت های مشکوک بپردازند و جریمه نشوند، اما این سایت ها شاید بتوانند حتی بدون انجام کارهای مشکوک و فقط با برانگیختن کاربران فعلی و یک سری موارد دیگر رتبه بگیرند.

سئو کلاه خاکستری (Gray Hat SEO)

سئو کلاه خاکستری همان بچه هایی در کلاس هستند که درس خوان هستند اما زیر زیرکی شیطونی و تقلب خودشون رو هم میکنن (به شکلی که کسی متوجه نشه)، جالبه بدونید این دسته حتی در کلاس های درس نمرات بالاتری نسبت به گروه قبلی می گیرند که بهشون میگم بچه زرنگ.

در سئو اگر ما در کنار فعالیت های معمول یک سری فعالیت ها جهت افزایش اعتبار سایت به شکل کاملا طبیعی انجام دهیم که ریسک آن کم باشد و قابل ردیابی نباشد در دسته سئوکاران کلاه خاکستری قرار میگیریم. یک سری کارها در سئو وجود دارند که انجام آنها ریسک بالایی ندارد مثل فعالیت و لینک سازی در دایرکتوری ها که در دسته سئو کلاه خاکستری قرار میگیرند.

سخنان گرانبها مرتضی: اگر از سئو کلاه خاکستری (البته با رعایت طبیعی بودن) در سایت خود استفاده نکنید یا نتیجه نمیگیرید یا زمان نتیجه بخشی خیلی طولانی می شود. پس سئو کلاه خاکستری را یاد بگیرید و به صورت اصولی آن را اجرا نمایید.

به قول رضا مارمولک، بخورید بیاشامید ولی ضایع نکنید.

سئو کلاه سیاه (Black Hat SEO)

حتما پیش بینی کرده اید سئو کلاه سیاه مثل بچه های شر کلاس می باشد که همیشه از کلاس اخراج می شوند. شاید بتوانیم بگوییم آری یا شاید هم خیر!! عه چی شد؟ آخر کدام؟

کارهایی که در سئو کلاه سیاه انجام می شود، کارهایی است که مستقیما توسط موتورهای جستجو منع شده اند و برایشان جریمه در نظر گرفته شده است. مثل پرداخت  مبلغ به صاحبان رسانه و دریافت لینک، استفاده از پی بی ان، خرید بازدید فیک و...

اما یک سوال، اگر پرداخت مبلغ برای دریافت لینک مستقیما مشمول جریمه می شود پس چرا سایت های واسط خرید و فروش لینک در ایران و حتی خارج کشور وجود دارد؟ داستان چیه سلطان؟ آخر بزنیم یا نزنیم؟ اصلا اگر اینجوریه چرا همه دارن از سایت های واسط رپورتاژ استفاده میکنن؟

خب برگردیم به حرفی که بالا زدیم:  اگر طبیعی نیستی، پس طبیعی جلوه کن! در صورتی که کارها روی اصول انجام شود حتی برخی از فعالیت های سئو کلاه سیاه هم می توانند مفید واقع شوند.

نکته مهم: اینجا همه روش های کلاه سیاه را نگفتیم، برخی روش های کلاه سیاه وجود دارند که به هیچ وجه نباید به سمتشان برویم زیرا حاشیه ریسک خیلی بالایی دارند و راحت شناسایی می شوند. مثل: کیورد استافینگ، لینک های انبوه با اتوریتی کم از سایت های اسپم (حجم بالا / زمان محدود) و ...!  در آینده مفصلا همه موارد را در صفحه سئو کلاه سیاه بیان خواهیم کرد.

سخنان گرانبها مرتضی: خودم شخصا یک سئوکار کلاه خاکستری متمایل به سیاه هستم و در پروژه هایم سعی می کنم با رعایت اصول، یک اتفاق طبیعی را شبیه سازی نمایم. البته توجه کنید شرایط فعلی آن بیزنس و وضعیت برندینگ آن شدیدا روی استراتژی که قرار است تدوین شود تاثیرگذار  است. به عنوان مثال:

در پروژه ای که برندینگ مناسب ندارد احتمال دارد تا 4 ماه اول پروژه اصلا به سمت فعالیت های با ریسک کم یا متوسط هم نرویم و سعی کنیم در این برهه زمانی شاخص هایی از برندینگ را شبیه سازی کنیم، سپس به سراغ فعالیت های با ریسک بالاتر برویم.

سخنان گرانبها مرتضی: اگر کارتان را بلدید و دقت مناسب هم در اجرا دارید از واژه ریسک به کار برده شده در پاراگراف های قبلی نترسید. در صورت رعایت اصول خطری پروژه یا سایتتان را تهدید نمی کند.

اصطلاحات مهم در سئو

سئو دارای اصطلاحات زیادی است که همه آنها را در صفحه اصطلاحات مهم سئو خواهیم گفت، اما از مهمترین و کاربردی ترین اصطلاحات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

Cannibalization (کنیبالیزیشن)

هم نوع خواری! زمانی اتفاق می افتد که 2 یا چند صفحه داخلی ما یک هدف داشته باشند و برای رتبه گرفتن با هم رقابت کنند. کنیبالیزیشن در 90 درصد موارد مضر است و باید اصلاح گردد که در جلسات آموزشی مفصلا به آن پرداخته ایم.

Cloaking (کلاکینگ)

پنهان کاری! زمانی اتفاق میافتد که محتوای نمایشی به موتورهای جستجوگر با کاربران متفاوت باشد، مثلا 2 نسخه محتوا تنظیم شود که یکی به کاربران نمایش داده شود و دیگری به خزنده های موتورهای جستجوگر! یعنی محتوا نمایشی متفاوت است.

کلاکینگ از تکنیک های کلاه سیاه محسوب می شود و در صورت لو رفتن آن موجب جریمه و احتمالا پنالتی خواهد شد.

Anchor Text (انکرتسکت)

متن پیوند شده! به عبارت یا متنی که روی آن لینک قرار گرفته است انکرتکست می گویند. مثلا اگر عبارت "خرید کفش ارزان" به صفحه ای لینک شده باشد این عبارت انکرتکست می باشد.

Bounce Rate (بانس ریت)

نرخ پرش! زمانی اتفاق می افتد که کاربر وارد صفحه شود و بدون کلیک روی لینک ها و بازدید از صفحه دیگری سایت را ترک نماید. میزان معمول نرخ پرش از 30 تا 70 متغیر است.

اینکه نرخ پرش عامل سئویی است یا خیر و آیا صفحه ای که بانس ریت بالا دارد مشکل دارد یا نه بحث مفصلی است که در جلسات مفصلا بررسی خواهیم کرد.

Co-citation (کوسایتیشن)

لینک های ارتباطی! زمانی اتفاق می افتد که 2 یا چند سایت مختلف کنار هم لینک شوند، در این زمان موتورهای جستجوگر (مخصوصا گوگل) به دنبال ارتباط بین آنها میگردد تا دلیل لینک شدن را بفهمد. در صورتی که استراتژی مناسبی تدوین شده باشد سایت ضعیف تری که در کنار سایت قوی تر لینک شده اعتبار قابل توجهی دریافت می نماید.

بحث مفصل است در جلسات آف پیج به ریز مورد بررسی قرار می دهیم.

مزرعه لینک! زمانی که در یک صفحه تعداد زیادی لینک غیر مرتبط به قصد لینک سازی قرار گرفته باشد اصطلاحا می گوییم آن صفحه لینک فارم است. این لینک ها شدیدا موجب جریمه و افت رتبه می شوند و به همین دلیل باید آنها را بی تاثیر کرد.

لینک های شکسته! زمانی که لینک مورد نظر به صفحه ای که وجود ندارد یا پاک شده است  (404 است) اشاره می کند میگوییم لینک شکسته است و باید اصلاح گردد.

CTR (سی تی آر)

نرخ کلیک! به بیان ساده نرخ کلیک می گوید چند درصد از افرادی که سایت ما را در نتایج موتور جستجو مشاهده کردند روی سایت ما کلیک کردند.

Crawl Budget (کراول باجت)

بودجه خزش! موتورهای جستجوگر با توجه به حجم زیاد سایت ها و محدودیت هایی (مالی و ...) جهت خزش تمام صفحات وب برای هر سایت محدودیتی را جهت کرلینگ در نظر گرفته اند که به آن بودجه خرش می گوییم.

Dwell Time (دوئل تایم)

زمان ماندگاری! به زمانی که کاربر با کلیک روی نتایج موتور جستجو وارد یک صفحه شده تا زمانی که مجدد به صفحه نتایج (همان کوئری یا کوئری مشابه) بازگردد دوئل تایم میگوییم.

نمایش ویژه! گوگل گاهی در بالای لینک 1  باکسی قرار می دهد که پاسخ مستقیم به سوال یا کوئری است که کاربر جستجو کرده،  به آن پیشنهاد ویژه گوگل یا جاینت ریزالت می گوییم.

PBN (پی بی ان)

شبکه خصوصی لینک! زمانی که مجموعه سایت هایی را به منظور لینک سازی ایجاد می کنیم و در آن مطالب مرتبط یا نزدیک با سایت هدف قرار می دهیم ما دارای یک پی بی ان هستیم. شبکه لینک های خصوصی جزء روش های کلاه سیاه می باشد اما در صورت ایجاد و نگهداری اصولی سایت ها می تواند برگ برنده ما در حوزه های پر رقابت باشد.

PA/DA (پی ای / دی ای)

اعتبار دامنه و اعتبار لینک! شاخص های سایت ماز برای رتبه بندی سایت و صفحات آن از 0 تا 100 می باشد.

Pillar/Cluster (پیلار / کلاستر)

اصطلاحات مورد استفاده در ساختار بندی سایت می باشند که در جلسات مفصلا به آنها پرداخته ایم.

Rich Snippet (ریچ اسنیپت)

ریچ اسنیپت از داده های نشانه گذاری (اسکیما)  استفاده می کند تا موتورهای جستجوگر صفحات سایت را راحت تر درک کرده و جواب بهتری به کاربر بدهد. برای اطلاعات بیشتر می توانید به بخش اسکیما دوره آموزشی مراجعه کنید.

User Intent (یوزر اینتنت)

هدف، میل، مقصود و نیاز کاربر! تحلیل و بررسی نیاز کاربران یکی از مهمترین کارها در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی سایت است که در آن یوزر اینتنت یا همان مقصود کاربر را برای کیوردها مشخص می کنیم.

SERP (سرپ)

به صفحه نتایج موتورهای جستجو (گوگل، بینگ و ...) سرپ میگوییم که هرکدام از کلمات آن مخفف یک عبارت است که در نهایت می شود:

Search Engine Result Page

TLD (تی ال دی)

پسوند انتهایی دامنه است (مثل دات کام، دات نت، دات آی آر و ...) که در دسته های عمومی، محدود شده و موقعیت مکانی (کشوری) می باشد.

الگوریتم های گوگل

در این بخش به بیان و شرح مختصر مهمترین الگوریتم های گوگل می پردازیم، برای مشاهده و مطالعه جامع به صفحه آموزش الگوریتم های گوگل مراجعه کنید.

نکته مهم: الگوریتم هایی که در ادامه می گوییم به سایر موتورهای جستجوگر (مثل بینگ، یاهو، داکو و ...) هم قابل تعمیم است زیرا همه آنها میخواهند بهترین نتیجه را به کاربران خود نمایش دهند. حال احتمال دارد همین قانون با اسم دیگری در الگوریتم های آنها موجود باشد یا در آینده به سمت این الگوریتم ها بروند.

ناگفته نماند برخی موتورهای جستجوگر هم هستند که با اهداف خاص به وجود آمده اند و به کل الگوریتم و معیار های رتبه بندی متفاوتی دارند، بنابراین نمی توان الگوریتم های یک موتور جستجو  را به همه تامیم داد اما برای آنهایی که در سطح جهانی به صورت عمومی فعالیت می کنند تا حد قابل توجهی قابل تامیم است.

در آینده سعی می کنیم الگوریتم های سایر موتورهای جستجو هم مورد بررسی قرار دهیم.

مهمترین الگوریتم های گوگل شامل:

الگوریتم پاندا (Panda) ( دشمن محتواهای کوتاه، بی کیفیت و بیهوده)

پاندا با هدف افزایش رضایت کاربران محتواهای بی کیفیت را از نتایج حذف می کند و به محتواهای مفید رتبه بهتری می دهد. اطلاعات کامل را می توانید در صفحه آموزش الگوریتم پاندا بخوانید.

الگوریتم برت (BERT) ( درک زبان محاوره ای انسان ها / درک حروف اضافه)

برت با استفاده از هوش مصنوعی و به عنوان یک مکمل برای الگوریتم رنک برین سعی کرده زبان ماشینی را از زبان محاوره ای انسان ها جدا کرده تا بتواند به خوبی متوجه زبان محاوره ای شود زیرا اکثر جستجوها به زبان عامیانه و محاوره ای اتفاق میافتد.

همچنین BERT سعی میکند کل عبارت جستجو شده را کنار هم بگذارد تا مفهوم را به طور کامل و با درک حروف اضافه متوجه شود. مثلا دو عبارت "ارسال بار از تهران" و "ارسال بار در تهران" دارای دو مفهوم کاملا متفاوت هستند و فقط حرف اضافه "از" و "در" در آنها متفاوت می باشد که برت به خوبی متوجه تفاوت آنها می شود.

ساز و کار الگوریتم برت کمی پیچیده تر است، برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه آموزش الگوریتم برت مراجعه نمایید.

الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) ( درک مفهوم عبارت جستجو شده / نتایج کوتاه و مفید)

مرغ مگس خوار بر خلاف برت که از طریق کلمات اضافه مفهوم را متوجه می شود از طریق کلماتی که در عبارت به کار برده شده است مفهوم را متوجه می شود. مثلا :

اگر جستجو کنیم "مزایا شیر" یا "شیر کم چرب" نتایج مربوط به شیر نوشیدنی است.

اگر جستجو کنیم "شیر بنگال" یا "قدرت شیر" برایمان حیوان شیر را می آورد.

اگر جستجو کنیم "شیر  سوزنی" یا "شیر ایتالیا" برایمان شیر آب را می آورد.

در مثال های بالا و در تمام کوئری های جستجو شده توالی کلمات در کنار هم قرار میگیرند تا مفهوم جستجو کاربر درک گردد.

ماه عسل درک درست از عبارت جستجو شده پاسخ های کوتاهی است که گوگل از طریق گراف دانش خود در قالب یک باکس به کاربران نمایش می دهد که همه اینها در راستای رضایت کاربر می باشد.

در مورد مرغ مگس خوار و راه هایی که برای بهبود آن می توان پیشنهاد داد باید هزاران کلمه نوشت که در این صفحه نمی گنجد، لذا در صورت تمایل صفحه آموزش الگوریتم مرغ مگس خوار را مطالعه نمایید.

الگوریتم تازگی محتوا (Freshness)

در برخی حوزه ها مثل ارز، طلا، بازارهای سرمایه گذاری، خودرو، برخی خبرها و  ... به روز بودن محتوا خیلی مهم می باشد و به همین دلیل گوگل به صفحاتی که تازه آپدیت شده اند اعتبار بهتری می دهد. اما آیا واقعا همین است؟

خیر خیلی مسائل دخیل است و رفتار کاربران در آن صفحه شدیدا حائز اهمیت است. تازگی محتوا باید در کنار سایر عوامل قرار بگیرد در غیر این صورت اگر شما یک سایت با اعتبار صفر بزنید و فقط محتوا تازه در آن بگذارید و هیچ کار دیگری نکنید رتبه ای نمی گیرید.

بحث خیلی مفصل است اما بدانید گرفتن رتبه لازمه رعایت معیار های رتبه بندی می باشد.

الگوریتم پنگوئن (Penguin)

پنگوئن به عنوان انقلابی در دنیای آف پیج از سال 2011 در حال مبارزه با لینک های خریداری شده و لینک های اسپم (غیر طبیعی) می باشد. پنگوئن تا به امروز آپدیت های زیادی داده است که بعد از هر آپدیت برخی از سایت های خاطی جریمه و از نتایج حذف شده اند.

الگوریتم رنک برین (Rank Brain)

سلطان رنک برین، الگوریتمی که شخصا عاشقش هستم. رنک برین بر پایه هوش مصنوعی بنا شده است و هدف آن تشخیص مفهوم عبارت جستجو شده توسط کاربر و نمایش بهترین نتیجه به آنها می باشد.

همچنین Rank Brain همیشه در حال یادگیری است، بدین شکل که رفتار کاربران را بعد از کلیک روی نتایج و ورود به سایت مورد بررسی قرار می دهد تا متوجه مفید بودن مطلب و رفع نیاز کاربر گردد. بعد از جمع آوری اطلاعات و پردازش گسترده آنها با توجه به تمایلات کاربران رتبه سایت ها را مطابق رفتار و میل کاربران تغییر می دهد.

اگر میخواهید از جزئیات و نحوه عملکرد این الگوریتم باخبر شوید صفحه آموزش الگوریتم رنک برین را مشاهده نمایید.

الگوریتم E-A-T

یکی از الگوریتم های شدیدا تاثیر گذار در حوزه های مالی و پزشکی می باشد که در آن سایت هایی که دارای شاخص های تخصص / اعتبار / اعتماد پذیری باشند را در رتبه های برتر قرار می دهد.

نکته مهم:  E-A-T روی تمام حوزه ها تاثیر گذار است اما در حوزه های مالی و پزشکی قدرت رتبه بندی بیشتری دارد. پس اگر در حوزه های دیگر هم هستید باید به این الگوریتم توجه نمایید.

مثال: فرض کنید فردی در نیمه شب به دلیل مصرف غذای مسموم حالش بد شده (یا هر دلیل دیگری) و در اینترنت راه حل را جستجو می کند، قطعا متوجه حساس بودن موضوع شده اید زیرا که در صورت استفاده از دارو اشتباه،فرد می تواند دچار آسیب شدید و حتی مرگ شود. پس به گوگل حق می دهیم که در برخی حوزه ها سخت گیری بیشتری داشته باشد و فقط سایت های ثابت شده را در نتیج برتر خود قرار دهد.

الگوریتم MUM

یک الگوریتم مولتی تسک که وظیفه اصلی آن درک زبان طبیعی انسان و فهمیدن مفهوم پشت آن است. عه این که شد مثل برت! پس چرا یک الگوریتم جدید ثبت شد؟

MUM (ام یو ام) 1000 برابر قوی تر از برت است و علاوه بر آن این الگوریتم با توجه به قابلیت مولتی تسک بودن می تواند در بیش از 75 زبان سایت ها را بررسی کرده و:

  1. متن را بخواند
  2. معنا را درک کند
  3. از ویدئو و صوت استفاده نماید
  4. محتواها را ترجمه کرده و به سوالات پیچیده کاربران پاسخ دهد.

الگوریتم MUM مفهوم جدید به محتوا و نحوه پاسخ به کاربران می دهد به شکلی که کاربران در سریعترین زمان ممکن و به بهترین شکل نیاز خود را رفع نمایند.

MUM پیچیده است و احتمالا یک سری مشکلاتی را در بحث مالکیت محتوا به وجود بیاورد که تمام مسائل  را در صفحه آموزش الگوریتم ام یو ام بررسی خواهیم کرد.

الگوریتم گورخر(Zebra)

گورخر با تمرکز بر ایجاد یک خرید اینترنتی خوب برای کاربران به وجود آمده است، گورخر با بررسی سایت ها سعی می کند فروشگاه های فیک و غیر معتبر را از نتایج حذف نماید. برخی از موارد که این الگوریتم مورد بررسی قرار می دهد شامل:

  1. آدرس معتبر و واقعی فروشگاه
  2. بارکد محصولات در سایت
  3. کم شدن مراحل تسویه حساب و خرید
  4. محصولات دارای قیمت باشند
  5. موجود بودن محصولات سایت
  6. و غیره

برای اطلاعات بیشتر در مورد الگوریتم گورخر می توانید صفحه اختصاصی آن را مشاهده نمایید.

الگوریتم کبوتر (Pigeon)

به بیان ساده کبوتر پل ارتباطی بین عبارت جستجو شده توسط کاربر و موقعیت مکانی او می باشد تا بهترین نتیجه به نمایش در آید. بیاید با یک مثال موضوع را شفاف کنیم:

زمانی که جستجو می کنیم "فست فود در زعفرانیه" فست فود های موجود در زعفرانیه به ما نمایش داده می شود. حال فرض کنید در زعفرانیه هستیم و جستجو می کنیم "فست فود نزدیک من" اینجا هم گوگل با توجه به اینکه در منطقه زعفرانیه هستیم، فست فودهای زعفرانیه را به ما نمایش می دهد و این کار الگوریتم کبوتر می باشد.

نحوه بهینه سازی سایت برای الگوریتم کبوتر بحث مفصلی است و به همین دلیل پیشنهاد می شود صفحه اختصاصی آن مشاهده شود.

الگوریتم موبایل گدون (mobilegeddon)

با توجه به افزایش چشمگیر کاربران موبایلی این الگوریتم بررسی می کند تا سایت مورد نظر علاوه بر دسکتاپ در دستگاه های موبایل و تبلت هم به خوبی نمایش داده شوند. این الگوریتم روی رتبه بندی سایت ها روی نتایح موبایلی شدیدا تاثیر گذار است.

الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile First Index)

در سال 2018 به دلیل بیشتر شدن کاربران موبایلی نسبت به دسکتاپ گوگل تصمیم گرفت نسخه موبایلی سایت ها را ملاک خزش و رتبه بندی قرار دهد. این یعنی دیگر گوگل سایت ما را مثل یک کاربر موبایلی میبیند و بررسی میکند، پس اگر سایت ما در موبایل بهینه نباشد نه تنها روی موبایل بلکه روی دسکتاپ هم نمی توانیم رتبه خوبی بگیریم.

نکته مهم: بحث مفصل تر است و برای همه سایت ها خزنده اسمارت فون ملاک کرالینگ و رتبه بندی نیست! برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنم صفحه آموزش الگوریتم موبایل فرست ایندکس را مشاهده نمایید.

سایر الگوریتم های گوگل

موارد فوق الذکر تنها برخی از الگوریتم های گوگل بوده است، لازم است بدانید تعداد الگوریتم ها خیلی بیشتر است. سعی میکنم به مرور صفحه آموزش الگوریتم های گوگل را آپدیت نمایم و مابقی الگوریتم ها راهم مورد بررسی قرار دهم.

شاخص های رتبه بندی موتورهای جستجوگر

گوگل با توجه به یک سری شاخص ها که خیلی از آنها را در مراحل سئو داخلی، خارجی و فنی مطرح کردیم سایت ها را رتبه بندی می کند، در این بخش سعی می کنیم به صورت لیست وار این شاخص ها را معرفی نماییم:

سرعت مناسب (ترجیحا زیر 3 ثانیه) سایت و صفحات لندینگ

امنیت سایت و استفاده از https

داشتن ظاهر مناسب و قابل استفاده بودن سایت در دستگاه های موبایل

کد نویسی استاندارد سایت از نظر نشانه گذاری و ساختار مناسب

  1. عمر و اعتبار دامنه
  2. داشتن عنوان مناسب
  3. داشتن آدرس مناسب
  4. داشتن لینک های مناسب
  5. زمان ماندگاری کاربران در سایت
  6. تعامل کاربران با سایت
  7. نرخ کلیک مناسب در سرپ
  8. محتوای یونیک و کاربر پسند
  9. آپدیت محتوا و صفحات سایت
  10. استفاده از کیوردهای مناسب در  پاراگراف ها و محتواها
  11. داشتن خوشه های محتوا مناسب و کلاستر بندی حوزه ها جهت نمایش تخصص
  12. استفاده از Alt مناسب برای تصاویر
  13. اثبات ماهیت وجودی و قابل اعتماد بودن با نمایش اسم نویسنده، صفحه درباره ما، آدرس و ...
  14. یتیم نبودن صفحات و داشتن ساختار لینک سازی داخلی مناسب

و سایر موارد که در دوره اشاره می شود.

تحلیل و بررسی سئو سایت

تحلیل همان چیزی است که یک سئوکار حرفه ای را از یک سئوکار مبتدی یا متوسط متمایز می کند. ما به عنوان افرادی که در حال یادگیری اصولی و حرفه ای سئو هستیم باید یاد بگیریم اطلاعات دریافتی را تحلیل نماییم، سپس وارد مرحله اجرا شویم.

سخنان گرانبها مرتضی: ابزار بنده شماست، نگذارید بر شما سوار شود. ما باید اطلاعات دریافتی از اطلاعات را صحت سنجی کرده و در نهایت با ذهن و منطق خودمان استراتژی مناسب را تدوین نماییم. خیلی اوقات ابزارها اشتباه میکنند و اطلاعات درستی به ما نمی دهند که در طی دوره چندین بار این مورد را اثبات کردیم.

تحلیل در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی:

در کیورد ریسرچ ابزارها اطلاعاتی از قبیل حجم جستجو، میزان رقابت کیورد و ... را به ما نمایش می دهند که بدون تحلیل هیچ کاربردی برای ما ندارند، ما باید یاد بگیریم حجم جستجو را صحت سنجی کنیم و برای دست یابی به میزان واقعی رقابت همه جنبه ها را بسنجیم که در طی دوره و پروژه عملی به آن پرداختیم.

تحلیل در فرآیند سئو خارجی سایت:

هرچه از تحلیل در آف پیج بگویم کم گفته ام، به نظرم آف پیج یعنی تحلیل و تحلیل و تحلیل! در نهایت تدوین استراتژی!

ابزارهای ردیابی بک لینک اطلاعات زیادی به ما از نحوه لینک سازی رقبا و خودمان می دهند. همچنین ابزارهایی برای بررسی میزان فعالیت رقبا در سایت های دایرکتوری و شبکه های اجتماعی موجود است که اطلاعات قابل توجهی به ما می دهد.

بعد از دریافت اطلاعات باید به ریز همه موارد بررسی شود:

  1. کجا لینک گرفته شده است
  2. با چه انکرتکستی لینک گرفته شده است
  3. رل لینک ها چگونه بوده اند
  4. وضعیت سایت های دایرکتوری چگونه است
  5. از چه کشورهایی لینک گرفته شده
  6. چند درصد لینک ها اسپم هستند
  7. تقویم زمانی لینک ها چگونه است
  8. چند درصد از بین رفته اند
  9. و خیلی اطلاعات دیگر

تمام این اطلاعات باید کنار هم قرار گیرند، صحت سنجی شوند و تحلیل شوند. حال وضع موجود مشخص است، چگونه می توانیم رقابت را بگیریم؟ شروع به تحلیل عمیق تر و تدوین استراتژی جهت گرفتن رقابت می کنیم.

آف پیج یعنی تحلیل، تحلیل، تحلیل و در نهایت تدوین استراتژی!

تحلیل در سئو داخلی، فنی و محلی سایت:

تحلیل در همه بخش های سئو نقش دارد اما صحبت در مورد  لازمه شرح کامل موضوع و عمیق شدن در آن است که به دلیل طولانی شدن محتوا از آن صرفه نظر می کنیم. اما در طول دوره همه موارد را عمیقا بررسی می نماییم.

برخی از بهترین ابزارها و نرم افزارهای سئو سایت

درست است که نباید بگذاریم ابزار بر تحلیل ما برتری پیدا کند اما استفاده از آن و تحلیل خروجی های آن از واجبات سئو امروزی می باشد. در ادامه به بررسی برترین ابزارهای سئو به صورت کاملا مختصر می پردازیم.

ابزار SEMRush :

یکی از بهترین ابزارها در حوزه بازاریابی موتورهای جستجوگر می باشد که سئو هم بخشی از آن است. تقریبا می توان گفت هر آن چیزی که از یک ابزار سئو انتظار می رود در این ابزار وجود دارد، برخی از امکانات:

  1. استخراج کلمات کلیدی با اطلاعات کامل
  2. استخراج گیورد گپ سایت
  3. استخراج بک لینک گپ سایت
  4. استخراج بک لینک های سایت با اطلاعات کامل
  5. بررسی وضعیت بازدید سایت
  6. و ...

تمامی امکانات این ابزار در جلسات آموزشی سئو به طور کامل معرفی و شرح داده شده است.

ابزار KWFinder:

ابزار تحقیق کلمات کلیدی می باشد که امکانات خیلی خوبی به ما می دهد. برخی از خروجی های این ابزار:

  1. استخراج کیورد ها با توجه به کوئری وارد شده
  2. استخراج کیوردها با توجه به دامنه یا آدرس وارد شده
  3. نمایش میانگین بازدید ماهانه کلمات (قابل استناد نیست)
  4. نمایش میزان سختی کلمه کلمه کلیدی (قابل استناد نیست)
  5. نمایش نمودار ترند کلمات کلیدی
  6. نمایش هزینه به ازاری هر کلیک در کمپین های تبلیغاتی گوگل (قابل استناد نیست)
  7. و غیره

این ابزار به طور جامع در جلسات تحقیق کلمات کلیدی دوره سئو شرح داده شده است. لطفا برای اطلاعات بیشتر به جلسه 14.3رجوع نمایید.

ابزار KeywordTool.io:

یکی دیگر از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی است که کلمات بیشتری را نسبت به سایر ابزارها به ما پیشنهاد می دهد اما خیلی از کیوردهای نمایشی صحیح نمی باشند و باید مورد تحلیل و صحت سنجی قرار بگیرند. برخی از خروجی های این ابزار:

  1. استخراج کیورد ها با توجه به کوئری وارد شده
  2. نمایش میانگین بازدید ماهانه کلمات (قابل استناد نیست)
  3. نمایش میزان سختی کلمه کلمه کلیدی (قابل استناد نیست)
  4. نمایش نمودار ترند کلمات کلیدی
  5. نمایش هزینه به ازاری هر کلیک در کمپین های تبلیغاتی گوگل (قابل استناد نیست)
  6. و غیره

این ابزار در جلسه 14.4 دوره آموزشی سئو به صورت رایگان تدریس شده است، برای اطلاعات بیشتر به جلسه رجوع نمایید.

آموزش MOZ:

ماز یکی از قدیمی ترین و البته معروف ترین ابزارهای سئو جهان می باشد که امکانات گسترده ای را در زمینه سئو از ردیابی بک لینک ها تا تحقیق کلمات کلیدی را در اختیار  ما قرار می دهد. برخی از خروجی های این ابزار:

  1. استخراج لینک های دریافتی دامنه
  2. استخراج انکرتکست بک لینک ها
  3. استخراج کشور سایت های لینک دهنده
  4. استخراج درصد اسپم سایت های لینک دهنده (قابل استناد نیست)
  5. استخراج نوع لینک دریافتی
  6. استخراج کلمات کلیدی جهت فرآیند کیورد ریسرچ
  7. ردیابی جایگاه صفحات سایت در نتایج جستجو
  8. و غیره

در دوره به صورت کامل ماز را بررسی کرده ایم، لذا برای اطلاعات بیشتر به جلسات مراجعه نمایید.

ابزار ahrefs:

اچرفس هم پکیج کاملی از امکانات لازم برای سئو را ارائه کرده است که در بین آنها ابزار ردیابی لینک هایش فوق العاده دقیق است. به دلیل عدم دسترسی به اکانت های این سایت از آموزش آن صرف نظر می کنیم.

نرم افزار Screaming Frog:

بدون شک بهترین نرم افزار خزنده برای پیدا کردن اشکالات سئو داخلی و فنی سایت می باشد. برخی از امکانات این نرم افزار شامل:

  1. خزش کل سایت از روی سایت مپ و لینک های داخلی
  2. استخراج عنوان ها، تایتل و دیسکریپشن
  3. استخراج لینک های داخلی و خارجی صفحات
  4. استخراج ریسپانس کد صفحات
  5. استخراج لینک های شکسته
  6. استخراج صفحات با محتوای تکراری
  7. بررسی قابل ایندکس بودن و نبودن صفحات
  8. و ....

در جلسات آموزش سئو این ابزار به صورت جامع تدریس خواهد شد.

زمان لازم برای سئو سایت

متوسط زمان برای سئو سایت برای حوزه های با رقابت متوسط و در شرایط ایده آل 6 ماه می باشد. اما اگر بخواهیم اصولی بررسی نماییم باید بگوییم زمان سئو سایت به خیلی عوامل بستگی دارد که در ادامه به صورت لیست وارد آنها را نام می بریم:

  1. وضع موجود سایت خودمان
  2. وضع موجود سایت رقیب
  3. اعتبار فعلی سایت خودمان
  4. اعتبار فعلی سایت رقیب
  5. هزینه در نظر گرفته شده ماهانه برای آف پیج
  6. حجم کار مورد انتظار برای دستیابی به نتیجه مطلوب
  7. نحوه تدوین استراتژی جهت انجام کار در کنار طبیعی بودن

در یکی از جلسات دوره آموزش سئو کارفرمایان عوامل موئر بر مدت زمان سئو را در قالب فیلم بررسی کردیم، پیشنهاد می کنم برای اطلاعات بیشتر این جلسه را مشاهده نمایید.

هزینه سئو سایت

هزینه سئو سایت  به رقابت حوزه مدنظر و فعالیت های رقبا وابسطه است و نمی شود یک نسخه واحد برای همه حوزه ها پیچید. برخی از هزینه های سئو سایت:

  1. هزینه تولید محتوا (قطعی)
  2. هزینه بک لینک (قطعی)
  3. هزینه سوشیال سیگنال
  4. هزینه اصلاحات تکنیکالی

اما چه چیزی موجب می شود که این هزینه ها آنقدر متغیر باشند که نتوان قیمت دقیق برایشان گفت. در ادامه به صورت لیست وار به برخی از این موارد اشاره می کنیم:

  1.  وضع موجود سایت خودمان
  2. وضع موجود سایت رقیب
  3. اعتبار فعلی سایت خودمان
  4. اعتبار فعلی سایت رقیب
  5. وضعیت برندینگ سایت خودمان
  6. وضعیت برندینگ سایت رقیب
  7. فعالیت رقبا و نحوه عملکرد آنها (زیرا در یک رقابت هستیم و اگر رقیب خوب کار کند ما باید بهتر کار کنیم)
  8. نحوه تدوین استراتژی جهت انجام کار در کنار طبیعی بودن

نکته مهم: حتی با دانستن حوزه و بررسی کامل خودمان و رقبا هزینه برآورد شده تقریبی و برای همان زمان است زیرا در طی زمان اگر رقیب فعالیت کند ما ملزم به فعالیت بیشتر هستیم.

نکته مهم: میتوان نکته بالا را نقض کرد زیرا اگر رقیب فعالیت کند ولی کارش اصولی و به روز نباشد ما می توانیم با هزینه کمتر در کنار تکنیک های بهتر رقابت را ببریم.

نکته مهم: خیلی از ابزارها اطلاعات کامل به ما نمی دهند و نمی توانند همه لینک های یک سایت را پیدا کنند و گاها همان هایی هم که نمایش می دهند با تاخیر نمایش می دهند. میخواهم بگویم حتی اطلاعاتی که ما از ابزارها دریافت می کنیم کاملا درست و جامع نمی باشند. به عنوان مثال احتمال دارد رقیب لینک های بیشتری گرفته باشد که ابزار به ما نمایش نمی دهد اما گوگل آنها را شناسایی کرده است.

پس هزینه های محاسبه شده کاملا تخمینی می باشند.

سئو وردپرس

وردپرس محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا جهان است که توسط آن می توان به راحتی سایت طراحی کرد. اما چرا این جمله کلیشه ای را به کار بردم؟

"می توان سایت طراحی کرد!"

پس همان سایت و همان شاخص هاست و هیچ تفاوتی در سئو سایت اختصاصی با سایت وردپرسی وجود ندارد. اما وردپرس گاها کار ما را راحت تر می کند و آن هم به دلیل وجود پلاگین های آماده سئویی می باشد که در مخزن وردپرس وجود دارد.

یعنی در سایت اختصاصی ما باید از دولوپر بخواهیم یک سری امکانات را برای ما پیاده سازی نماید تا بتوانیم تمام فعالیت های سئو را روی سایت انجام دهیم اما در وردپرس با نصب پلاگین به راحتی و بدون دردسر این امکانات در اختیار ما قرار می گیرد.

نکته مهم: در سطح پیشرفته و برای سایت های بزرگ در بستر وردپرس احتمال دارد نیاز به طراحی پلاگین های اختصاصی در بستر وردپرس باشد تا بتوانیم به بهترین شکل سئو را پیش ببریم.

لازم به ذکر است که پلاگین های سئو فرق زیادی باهم ندارد (مگر خیلی محدود)، مثلا یوست و رنک مث جفتشان یک کار را انجام می دهند. در ادامه برخی از برترین پلاگین های سئو وردپرس را باهم بررسی می نماییم:

افزونه رنک مث (Rank Math)

یکی از بهترین افزونه های سئو وردپرس می باشد که امکانات خوبی را در نسخه رایگانش به ما می دهد. در ادامه به بیان لیست وارد برخی از امکانات این افزونه می پردازیم:

نسخه رایگان:

  •         آنالیز محتوا از نظر سئویی
  •         امکان نوشتن تایتل و دیسکریپشن
  •         امکان تنظیم کارت های فیسبوک و توییتر
  •         امکان تنظیم متاتگ روبوتس
  •         امکان تنظیم کنونیکال برای صفحه
  •         پیدا کردن و گزارش صفحات 404
  •         امکان ریدایرکت صفحات
  •         امکان تنظیم سایت مپ
  •         امکان اتصال سایت به سرچ کنسول ها
  •         و برخی امکانات دیگر

نسخه پرمیوم:

  •         امکان تنظیم اسکیما صفحات
  •         امکان تنظیم بیش از 5 کیورد برای صفحه (کاربردی ندارد غیر از آنالیز محتوا)

  پلاگین یوست سئو (Yoast SEO)

این پلاگین هم 90 درصد امکانات و ویژگی هایش مانند رنک مث می باشد. در ادامه به بررسی تفاوت های یوست سئو و رنک مث می پردازیم:

  1. امکان ریدایرکت در رنک مث رایگان است ولی در یوست سئو پولی می باشد
  2. امکانات یوست به نسبت رنک مث کمتر است ولی می توان گفت کار کردن با آن هم ساده تر می باشد

می توان به موارد بیشتری اشاره کرد اما به دلیل طولانی نشدن مقاله ادامه نمی دهیم اما در مقاله تفاوت افزونه یوست سئو و رنک مث مفصلا به این مورد خواهیم پرداخت.

افزونه ریدایرکشن (Redirection)

اگر از نسخه رایگان یوست استفاده کنید قطعا نیاز به یک پلاگین جانبی ریدایرکت نیاز خواهید داشت، اینجاست که پلاگین رایگان ریدایرکشن به کمک شما می آید.

برخی سوالات پرتکرار سئو

1 سئو چیست و چه کاری انجام می دهد؟

2 مراحل یادگیری سئو سایت چیست؟

فیلتر مطالب

جلسات دوره جامع: آموزش سئو

  • 1
    مبتدیآموزش سئو
  • 2
    مبتدیآموزش سئو
  • 3
    مبتدیآموزش سئو
  • 4
    مبتدیآموزش سئو
  • 5
    مبتدیآموزش سئو
  • 6
    مبتدیآموزش سئو
  • 7
    بدون سطح آموزش سئو
  • 8
    مبتدیآموزش سئو
  • 9
    بدون سطح آموزش سئو
  • 10
    مبتدیآموزش سئو
  • 11
    متوسطپیشرفتهآموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی
  • 12
    مبتدیآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 13
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14
    مبتدیآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14.1
    مبتدیمتوسطآموزش سئو
  • 14.2
    مبتدیمتوسطآموزش سئو
  • 14.3
    بدون سطح آموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14.4
    بدون سطح آموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14.5
    بدون سطح آموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14.6
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14.7
    بدون سطح آموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 14.8
    بدون سطح آموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیآموزش کار با SEMRush
  • 14.9
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیسئو محتوا
  • 15
    مبتدیمتوسطپیشرفتهآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 16
    مبتدیمتوسطپیشرفتهآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 17
    متوسطپیشرفتهآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدی
  • 18
    بدون سطح آموزش سئوآموزش سئو داخلی
  • 19
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی
  • 20
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیآموزش سئو داخلیسئو محتوا
  • 21
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش سئو داخلیسئو محتوا
  • 22
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیسئو محتوا
  • 23
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنیسئو محتوا
  • 24
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو داخلیسئو محتوا
  • 25
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی
  • 26
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو داخلی
  • 27
    متوسطپیشرفتهآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیآموزش سئو داخلیسئو محتوا
  • 28
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنیآموزش لینک سازی
  • 29
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلی
  • 30
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی
  • 31
    مبتدیآموزش سئوآموزش سئو داخلیسئو محتوا

  • سایر محتوا: آموزش سئو

    محتوا QA
    مبتدیآموزش سئوپرسش و پاسخ سئو
    محتوا Article
    سئو سایت خبری
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی
    محتوا Article
    مبتدیآموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنیسئو محتوا
    محتوا Article
    سئو سایت وکیل
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو محلیآموزش لینک سازیسرعت سایت
    محتوا Article
    بدون سطح آموزش سئوآموزش سئو فنی
    محتوا Article
    تحقیق و پیدا کردن کلمات کلیدی
    بدون سطح آموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیآموزش سئو خارجی
    محتوا DL
    بدون سطح آموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی
    محتوا Article
    شغل سئو چیست؟
    مبتدیآموزش سئو
    محتوا Article
    سئو سریع سایت
    مبتدیمتوسطآموزش سئوآموزش تحقیق کلمات کلیدیآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنیسئو محتوا
    محتوا QA
    بدون سطح آموزش سئوپرسش و پاسخ سئو
    محتوا Article
    سئو تضمینی سایت
    بدون سطح آموزش سئو
    محتوا Article
    سئو سایت اختصاصی
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو فنیبرنامه نویسی (توسعه وب)
    محتوا Article
    سئو صفحه اصلی سایت
    متوسطآموزش سئو
    محتوا QA
    بدون سطح آموزش سئوپرسش و پاسخ سئو
    محتوا Article
    سئو سایت جوملایی
    متوسطآموزش سئوآموزش سئو خارجیآموزش سئو داخلیآموزش سئو فنی